Schuytgraaf, from Heaven to Hell

De Schuytgraaf (v/h Driel Oost) is een wijk met een ‘oorlogsverleden’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in en rond Schuytgraaf zeer zwaar gevochten. Voor velen was het een hel. 

Top kopie

De noordelijke frontlinie voor de geallieerden lag aan de zuidelijke oever bij de dijk langs de Rijn. Over de dijk kon men niet komen aangezien men dan in vijandelijk zicht zou komen omdat de Duitsers de hoger gelegen positie aan de noordelijke oever van de Rijn (de Westerbouwing) in handen hadden. Het slagveld tussen de dijken was erg drassig en helemaal vlak met talloze gaarden met kleine fruitbomen. Langs de wegen stonden bomen en de oevers en de sloten en zegen waren dicht begroeid. Een zeer zwaar terrein om je over te verplaatsen zonder gezien te worden. Omdat het terrein (Betuwe) aan alle kanten omgeven is door rivieren werd het door de geallieerden “The Island” (Het Eiland) genoemd.

Bij aankomst in september van de geallieerden bevonden zich nog verschillende kleine Duitse legereenheden aan de zuidelijke oever van de Rijn. Deze zaten in de uiterwaarden tussen de Rijn en de dijk. Deze Duitse bruggenhoofden waren vooral in de omgeving van Driel en Heteren en bij de spoorbrug naar Oosterbeek. De enige begaanbare toegangsweg was de weg van Nijmegen via Elst naar Arnhem. Deze weg werd door de geallieerden de “Hells Highway” genoemd.

In de Schuytgraaf hebben zich een aantal oorlogssituaties voorgedaan, zoals: vliegtuigcrashes, het opblazen van de spoorbrug, de ontploffing van de munitietrein, de landing van de Polen, de gevechten van het Wiltshire regiment, de inundatie van de Betuwe, het Himmelfarhtskommando en in een latere fase de opgravingen van vliegtuigen en oorlogsslachtoffers.


§§ © Harry Schoel sr. 2011